26/03/2018
[views]
Sastojci
- 250 gr mlevenih oraha
- 250 gr kristal šećera
- 250 ml belog vina
- 250 gr brašna
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- za glazuru:
- 200 gr šećera u prahu
- 1 kašičica vode
- 1/2 limuna – sok
- 1 kašičica ulja
trong>Pomešati prosejano brašno, orah, šećer, cimet i sodu bikarbonu. Uliti vino i lopaticom dobro promešati sastojke da se dobije ujednačeno testo.
Izručiti masu u kalup prečnika 24 cm i peći oko 45 minuta na 170°C. Posle 15 minuta pečenja pokriti kalup alu folijom, a pred kraj čačkalicom probati da li je testo pečeno. Tortu desetak minuta prohladiti, izvaditi iz kalupa, još malo prohladiti i premazati je belom glazurom od šećera.
Za glazuru pomešati u sudu šećer u prahu, limun i vodu. Dodati ulje i mutiti mikserom da se dobije glatka i svilenkasta masa (po potrebi dodati još vode). Premazanu tortu ostaviti da odstoji dok se glazura ne osuši i stegne.
Tortu iseći i poslužiti uz čašu desertnog vina i šoljicu crne kafe. Dovoljno je vlažna i punog je ukusa, pa uz nju ne treba ništa dodavati (šlag, preliv i slično)..