MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

RECEPT DANA-Pikantni ajvar sa senfom !!!

Broj pregleda: 162

Ajvar, sastojci:

  • 12 kg crvene paprike
  • 3kg plavog patlidzana(koristiti sitnije komade imaju manje semena)
  • 2kg šargarepe
  • 250 gr šećera
  • 150 gr soli
  • 2 dl običnog vinskog sirćeta
  • 2 l ulja
  • 100 gr senfa

Ajvar, priprema:
Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila.
Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi.
Patlidžan ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu.
Šargarepu obatiti u vodi dok omekša.
Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje.

  • Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje.
  • Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je.
  • Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati.
  • Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.
  •  

Vreme ukupne pripreme: 4h
Broj osoba: 10

Ajvar je preukusan. Recept sam nasledila od mame. Pravi tradicionalni recept. Kad ajvar odstoji u tegli i kad se okrene tegla ne klizi. Od ove mere izadju 12-est tegli ajvara.

SPONZOR TEKSTA

BALŠA VUJIČIĆ-MRVICA