UMETNOST U DOBA KORONE !!!

  • Autor: Danijela Stojanović

01/09/2020

Na ovu temu razgovarali smo sa predsednicom KK Mirko Banjević, Olgom Mančić Ružić – Lodikom, koja se, pored pisanja bavi i slikarstvom. 

Povod za razgovor su nam dali, kako ikonopisanje u porti crkve Sv velikomučenice Marine u Skorici, tako i brojni uspesi književnika, članova kluba Mirko Banjević. LODIKA – “ Nа inicijativu akademskog slikara Branislava S. Markovića koji živi i radi u Beogradu, rođenog u Skorici, otpočelo je oslikavanje crkve, zajedno sa profesorom Nebojšom Jocićem. Predložili su nam da se u porti crkve slikaju ikone koje bi se prodavale, a prihod bi bio namenjen crkvi. Moj suprug, Dušan Ružić, koji je inače predsednik Skoričkog Kulturnog kruga, je rado prihvatio predlog. Kupili smo sav materijal potreban za ikonopisanje. Desetak dana smo slikali ikone.  Ovoj humanoj akciji pridružili su se i Dragoslav Milosavljević iz Skorice, Aleksandra Milutinović student slikarstva, Ivan Đelić iz Paraćina i dr Aleksandar Stojadinović, takođe iz Paraćina. Uz oštro oko ovih slikara uradili smo ikone po pravilima vizantijskog slikarstva.U međuvremenu imali smo i jednodnevnu slikarsku koloniju u Zabregi, uradili po jedan pejzaž. Zabrega je jedan od retkih fenomena gde se na  malom prostoru proteže sedam, pa i više, što crkava što ostataka srednjevekovnih manastira. Mesto inspiracije i mira. Neverovatan sklad duhovnosti i prirode. Podno starog grada Petrusa život je bujao. Vreme tu kao da ne postoji. Samo reka koja životom najavljuje život, kao da iz večnosti teče.“ D.S.- „Koliko je korona uspela da se uvuče i utiče na umetnost, na umetnike?“ LODIKA -„Dok smo uneti u stvaralačke tokove korona kao da ne postoji. Kad siđemo u grad čudni su nam pomalo ljudi koji šetaju sa maskom na licu ili sede sami na klupi.  Čini mi se da je korona neke ljude zbližila, ali mnogo više njih je udaljila jedne od drugih. Na žalost, to sam osetila i među meni nekad bliskim ljudima. Kao da im je dobrodošlo da naprave distancu. Ali umetnost ne trpi kad duša trpi. Zato neka živi umetnost i vera u čoveku. Postoje mnoge bitne stvari na koje nismo obraćali pažnju, te smo što šta propustili. Sve što se dešava, dešava se sa Božijim dopuštenjem. Zašto je ovako treba sebe da zapitamo i da se, pre svega, menjamo kao ljudi, na bolje naravno.“

20200901_145536
received_315850316421859
received_329924221395452
received_391305561854996
received_640048299958625
received_647557749206029



D.S. – „Ovo je period koji nas je prinudio da stvarno živimo sopstvene izbore. Nekome beše blagoslov, nekome lekcija..Kako KK Mirko Banjević podnosi ovu situaciju nedruženja, tj neorganizovanja književnih večeri? Još uvek su aktuelne  online aktivnosti.“LODIKA -„Jeste da postoji želja i nedostajanje književnih večeri, ali zahvaljujući društvenim mrežama taj vid komunikacije potpuno je zamenio odlaske u ustanove kulture. Pojedini članovi našeg kluba su na online takmičenjima postigli izuzetne uspehe. Među njima su Zlata Jovanović, Mila Marković… Zlata je dobila više od deset nagrada – za crtež, određene teme i citate u Indiji, Nigeriji, Egiptu…  Ova godina je Zlatina zlatna godina.Naš član, Radmila Milojević, je predsednica SKOR-a za pomoravski okrug, i ovih dana je podelila nagrade članovima i njihov zbornikNaravno, bez žive reči, bez ljudskog glasa i druženja sve je drugačije. Ako nestane internet, ako prestane druženje, šta onda?..“  D.S.- „Dosta njih je ovu godinu obogatilo i svojim književnim delima.“LODIKA – „Da, ove godine imamo i stvaraoce koji su štampali i više naslova. To su knjige stručnih radova, pesničke zbirke, zbirke kratkih priča, u toku je i priprema zbornika čiji je izdavač naš klub.Рrof dr Predrag Jašović priredio je naučni zbornik, napisao Monografiju o školi Radoje Domanović u Paraćinu, naučnu studiju, pesničku zbirku i još jedan zbornik privodi kraju.Miodrag Gligorijević Migan je objavio zbirku priča o poznatim ljudima Paraćina. Nove knjige objavile su i Milena Vučković, Milena Stojanović…U nekim zbornicima objavljeni su Dušanovi i moji radovi.. Bez obzira na zabrane druženja i izolaciju ne prestaje pisana reč da teče, teče i živi…“ D.S.- „Nazire li se vreme kada ćemo uživo slušati reči nasih pisaca?“LODIKA – „Da napomenem da većina pesnika objavljuje svoje radove na društvenim mrežama.Nadam se daćemo uskoro imati i prve promocije, verovatno Prof dr Jašovića. Ako Bog da, prva će biti već u septembru.“ Rastasmo se sa Lodikom u nadi da ćemo se što pre ponovo sresti na nekoj od promocija.

DRUŠTVO KULTURA VESTI GRADA PARAĆIN