VOŽNjA srpskim auto-putevima od ponedeljka je skuplja 12 odsto !!!

30/07/2019

„Putevi Srbije“ od ponedeljka primenjuju nove, uvećane, cene korišćenja auto-puteva kroz našu državu. Naknada skuplja 12 odsto, pa je od Subotice do Beograda 630, do Niša još 900 i do Preševa još 600 dinara stoji na portalu novosti.rs 

to: ilustracija-pixabay

VOŽNjA srpskim auto-putevima od ponedeljka je skuplja 12 odsto. Čitava trasa južnog kraka Koridora 10, od Subotice do Preševa, sada košta 2.130 dinara. Izmenama zakona povećana je naknada za korišćenje auto-puta sa 3,64 na 4,07 dinara po kilometru. Novu tarifu „Putevi Srbije“ su pretočili u nove cenovnike, pa je sada prelazak blizu 600 kilometara, od severa do juga zemlje, skuplji 230 dinara.

Ko se sprema iz Beograda put Severne Makedonije treba da pripremi 900 umesto 800 dinara. Ko ide od Beograda do Dimitrovgrada, treba da plati 1.110 dinara – do Niša je 900, a od Niša do Dimitrovgrada 210 dinara. Deonica od Niša do Preševa sada košta 600 dinara, 60 dinara više nego pre poskupljenja. Ako se uzmu o obzir očekivanja „Puteva Srbije“ da će do 1. septembra ovom deonicom proći još oko milion vozila, samo na njoj zaradiće dodatnih 60 miliona dinara za nešto više od mesec dana.




– Trenutna visina putarine znatno je niža od realne vrednosti i trebalo bi da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove povezane sa troškovima izgradnje i troškovima poslovanja, održavanja i razvojem mreže puteva u Republici Srbiji – ovako je Ministarstvo saobraćaja obrazložilo zahtev za poskupljenje od 12 odsto. – Procena je da će predloženim povećanjem u 2019. godini, prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Iako je već polovina letnje sezone prošla, putari se još nadaju velikom broju putnika. Prethodni vikend bio je rekordan, ali očekuju da će i naredni biti sličan.

– Poslednjeg julskog vikenda kroz naplatnu stanicu Beograd prošlo je 203.178 vozila u oba smera, što predstavlja rekord naplatne stanice Beograd od otvaranja – saopštavaju „Putevi Srbije“. – Takođe, i narednog vikenda očekujemo sličnu situaciju.

Automobil koji od Beograda krene put Šida sada mora da računa da će ga korišćenje auto-puta koštati 450 dinara. Putnici koji bi da skrenu sa magistrale i iskoriste deonicu Ljig – Preljina treba da pripreme 160 dinara na ime putarine.

ZAJEDNIČKA KONTROLA NA PREŠEVU

PUTOVANjE u Severnu Makedoniju (SM) i dalje na jug biće brže po uspostvljanju zajedničke kontrole na srpsko-makedonskoj granici. Početak se očekuje već krajem avgusta, uvereni su makedonski mediji.

Srbija i SM su 12. jula potpisale Sporazum o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu Tabanovce – Preševo. Za putnike i teretna vozila koji se kreću iz Srbije ka SM granična služba Srbije će sprovesti izlaznu kontrolu na teritoriji SM, dok za one koji putuju u suprotnom smeru, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi će se sprovoditi na teritoriji Srbije na graničnom prelazu Preševo.

EKONOMIJA