U narednom periodu treba ubrzati stečajeve preduzeća koji traju decenijama, ali i dodatno pomoći preduzetnike!!!

  • Izvor: novosti.rs

07/04/2018

[views]

Ustupanje niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ državi nema nikakve veze sa koncesijom aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, niti sa prelaskom Etihada (strateškog partnera Er Srbije) na lou kost poslovanje, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

>

„Koncesija samo za aerodrom “Nikola Tesla“. Aerodrom Konstantin Veliki je drugo pravno lice, Francuzi nemaju ingerencije nad niškim aerodromom“, rekla je Brnabić u intervjuu za časopis Novi magazin.

Premijerka za Novi magazin kaže da će se u mesecima i godinama pred nama videti koliko će niška vazdušna luka biti važna.

„Mi kao vlada ne možemo da nateramo strane kompanije da koriste neki aerodrom, ali nastavićemo da ulažemo i obezbedimo najbolje uslove za rad“, ističe ona i dodaje da zato ne razume proteste građana u Nišu.

„To je jedna od stvari koja me u Srbiji uvek iznova čudi. Ljudi nisu protestovali kada od aerodroma nije bilo ništa, kada je bila jedna, dve linije. Zahvaljujući ulaganjima Vlade Srbije i strateškom pravcu razvoja, mi danas tamo imamo ozbiljan aerodrom i neverovatno je da posle svih ulaganja kažu da je Srbija uzela aerodrom, kao da je to neki drugi entitet“, rekla je Brnabić.



Brnabić je rekla da u narednom periodu treba ubrzati stečajeve preduzeća koji traju decenijama, ali i dodatno pomoći preduzetnike.

Država je, podseća, rešila pitanje pojedinih velikih preduzeća, kao što su Železara Smederevo, Galenika i sad IMT.

Navodi da je započeto i rešavanje Magnohroma i da je okončana prodaja dva manja dela, dok je za glavni deo data javna ponuda.

„Meni je od same cene mnogo važnije da se tamo pokrene proizvodnja i zaposle ljudi“.

Kada je reč o RTB Bor, Brnabić ističe da bi to preduzeće (uz strateškog partnera) moglo da postane gigant koje će najkasnije 2020. godine doprinositi 1,8 odsto BDP-u, umesto sadašnjih 0,8 odsto.

Kaže i da bi zahvaljujući investiciji kompanije Rio Tinto nalazište Jadarita kod Loznice moglo da doprinosi BDP-u između 1,3 i 1,5 odsto.

„Jedan od mojih ciljeva je da nađemo trećeg strateškog partnera kako ne bismo jadarit samo kopali i izvozili već i pravili proizvode ili poluproizvode i tao zaokružili održivi razvoj. Ipak, to će sve krenuti tek 2020. godine“, navela je premijerka.

Brabić je rekla da je cilj da Srbija dostigne privredni rast veći od četiri odsto.

EKONOMIJA