Milion evra od Norveške za jaču informacionu bezbednost u Srbiji !!!

  • Izvor: Petar Janjušević

11/05/2021

Beograd, 13. maj 2021. – Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Srbija” podržala je jačanje informacione bezbednost Vlade Republike Srbije sa 1,2 miliona evra, kroz nabavku platforme za nacionalne sajber vežbe i unapređenje regulativnog i strateškog okvira. 

Foto: UNOPS/Igor Pavićević

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta posetili su danas učionicu za organizovanje sajber vežbi u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Ratel, opremljenu kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”, u kojoj se nalazi Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije (Nacionalni CERT). 

“Zahvali smo Kraljevini Norveškoj za podršku koju pruža Republici Srbiji u cilju društveno ekonomskog razvoja, a naročito u oblasti informacione bezbednosti. Platforma koja služi za održavanje sajber vežbi na nacionalnom nivou omogućava realnu situaciju različitih scenarija napada, doprineće izgradnji kapaciteta i obuci službenika u različitim državnim institucijama”, rekao je državni sekretar Miloš Cvetanović.

Nabavka platforme za sajber vežbe, za koju je Kraljevina Norveška izdvojila više od milion evra, stvorila je uslove za organizovanje nacionalnih sajber vežbi, koje doprinose jačanju veština članova timova centara za prevenciju bezbednosnih rizika institucija Republike Srbije. Ovakav oblik edukacije i vežbe je najvažniji element jačanja kapaciteta u oblasti informacione bezbednosti, a polaznici obuka prolaze kroz različite scenarije mogućih sajber napada.


“U 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti. Zato podržavamo Vladu Srbije i njene institucije da izgrade kapacitete i ojačaju otpornost na sajber pretnje”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Platforma omogućava organizaciju prve nacionalne sajber vežbe tokom 2021. godine, koja bi uključivala predstavnike ključnih državnih institucija koje se bave informacionom bezbednošću.

“Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, Ratel je dobio platformu za simulaciju sajber napada poslednje generacije – CyberBit, koja predstavlja izuzetan koncept sa velikim brojem mogućih scenarija koje uključuju različite vektore sajber napada. Verujemo da ćemo održavanjem treninga na ovoj platformi značajno doprineti spremnosti da odgovorimo na različite izazove u sajber prostoru na nivou Republike Srbije”, rekao je direktor Ratela Dragan Pejović.

U okviru podrške regulativnom i strateškom okviru u oblasti informacione bezbednosti i izrada preporuka za oblast kritične informacione infrastrukture (КII), u toku je sprovođenje procene ekosistema informacione bezbednosti u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i drugim ključnim zainteresovanim stranama, procene zakonskog okvira i upravljanja zaštitom КII, odgovora na sajber incidente i razvoj metodologije za identifikaciju КII. 

“Uz podršku Kraljevine Norveške, takođe pružamo podršku Ministarstvu da ojača nacionalne strategije i regulative u ovoj oblasti, čime će ojačati operativni okvir za odgovor na moguće sajber pretnje”, rekla je direktorka UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin. 

EKONOMIJA VESTI GRADA BEOGRAD