DAN RUDARA-Modernizacija u rudnicima bi duplirala proizvodnju !!!

  • Izvor: novosti.rs

06/08/2018

[views]

Despotovac-Duboko verujem da će rudari u Srbiji imati budućnost, a sa sindikatima ćemo raditi na popravljanju uslova rada onih koji zaslužuju veliko poštovanje, jer rade težak posao da bi izdržavali svoje porodice, i njihov posao učiniti bezbednijim – izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je danas, povodom Dana rudara, posetio JP PEU „Resavica“. 

trong>On je dodao da će biti urađen višegodišnji plan šta činiti sa jamama u kojima nema dovoljno uglja, dok će „Rembas“, koji ima dovoljno rezervi, nastaviti eksploataciju uglja. Ministar je dodao da je rudarsski sektor veoma značajna privredna grana Srbije u kojoj trenutno radi 25.000 ljudi.

– Projekat, popularno nazvan češki kredit, je u završnoj fazi. Njime bismo obezbedili modernizaciju neophodnu opremu za rudnike Soko, Rembas i Štavalj, koji ima najveće rezerve. U prvom ciklusu nabavili bismo opremu vrednu 10.000.000 evra. Vlada Republike Srbije je budžetom za ovu godinu obezbedila državnu garanciju za aktiviranje te kreditne linije, sa Svetskom bankom radimo procenu koja se odnosi na opremu i maksimalno iskorišćenje sredstava. Bio bih veoma zadovoljan ako bismo u taj proces ušli do kraja godine. Ono što je za nas prioritetno je da to uradimo dobro i da se efekti uloženih sredstava vide kroz povećanje proizvodnje uglja, čime bismo dali dodatnu podršku da „Resavica“ može da krene ka održivom poslovanju – izjavio je ministar Antić.

Direktor Kompanije „Resavica“ Marko Vuković dodao je da bi modernizacija u rudnicima Soko i Štavalj duplirala proizvodnju, a došlo bi i do povećanja bezbednosti, jer, pošto se radi kao pre pola veka, trenutno ima dosta povreda rudara. On je dodoa i da je sproveden drugi krug socijalnog programa, za koji se prijavilo 350 radnika, ali da će i bez njih proizvodnja biti na nivou prošlogodišnje, oko 500.000 tona godišnje.

PROIZVODNjA NA MOTIKU

Predsednik Sindikata „Rembasa“ Miloš Vesić rekao je da se položaj rudara ne menja godinama. Državne subvencije jesu dovoljne plate, koje jesu redovne, ali male.

– Mladi rudar, na primer, sa noćnim radom i dodacima, može maksimalno da zaradi 35.000 do 40.000 dinara, a nekoliko starih radnika u celoj jami može da zaradi do 700 evra. Za uloženi rad, plata bi trebalo da bude oko 1.000 evra. Znamo da je to nerealno, ali borićemo se da rudari dobiju ono što zaslužuju – ocenio je Vesić.

On je dodao da je oprema obnovljena pre više od tri decenije i da se radi „pomoću štapa i kanapa“, odnosno kilavice i motike.

EKONOMIJA VESTI GRADA DESPOTOVAC