Bakar-sulfat, u narodu poznatiji kao plavi kamen, ima široku primenu!!!

  • Izvor: novosti.rs

13/02/2018

U pogonima RTB-a Bor se, pored bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, godišnje proizvede i do 1.200 tona bakar-sulfata (plavog kamena) i sve što se proizvede proda se unapred i bez ijedne reklamacije na kvalitet.

style=“text-align: center;“>foto wikipedia

lfat, u narodu poznatiji kao plavi kamen, ima široku primenu. U poljoprivredi se koristi kao pesticid, u industriji kao tehnološki reagens u flotacijama olova, a dobar je i za čišćenje vodovodnih instalacija i bazena.

Ne samo u sezoni poljoprivrednih radova, kada bakar-sulfat „ide kao alva“, potražnja za ovim proizvodom, kako kažu u RTB-u Bor, ne jenjava tokom cele godine.

„Sve što proizvedemo, prodamo čak i unapred, bez ijedne reklamacije na kvalitet proizvoda“, ističu u RTB-u Bor.

Zbog velike potražnje, u RTB-u Bor su početkom ove godine dnevnu proizvodnju maltene udvostručili i sada umesto tri, za dan proizvedu pet tona plavog kamena. Zato su i uspeli da za nepune dve nedelje februara kupcima iz Turske, Poljske i Mađarske isporuče ukupno 90 tona ove robe.

Prošle godine proizvedeno je 1.178 tona plavog kamena, a ove je u januaru zabeležena rekordna mesečna produkcija od osnivanja pogona. Zaposleni su uspeli da „naprave“ 146 tona i tako za tonu premaše dosadašnji rekord ostvaren davne 1999. godine. Zainatili su se, kako kažu, da svakog narednog meseca bar „za jednu paletu“ budu uspešniji.

S obzirom na to da problema u plasmanu nema, zalihe plavog kamena su na minimumu ili ih uopšte nema, što je najbolji primer da je odluka o otvaranju ove fabrike pre 35 godina bila pun pogodak.

EKONOMIJA