MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Neprekidne i obilne padavine izazivaju poplave u zapadnoj i centralnoj Srbiji !!!

Zbog obilne kiše koja je pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji, u Kraljevu i Kniću je proglašena vanredna situacija, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevcu i ivanjičkoj opštini.

Kiša neprekidno pada, pa su nadošle sve reke i potoci u kraljevačkom kraju, a najviše problema napravili su bujični vodotokovi i zapušene atmosferske kanalizacije u prigradskim naseljima.

Pet osoba je evakuisano zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

U Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvrorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

„Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren“, rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

Na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija, a u centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuća.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godacica i Sirča u prekidu zbog padavina.

U opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost, prenosi RTS.

Kiša od jutros pada i u opštini Ivanjica, gde je izazvala probleme – izlili su se bujični potoci, a nekoliko domaćinstva je poplavljeno, dok je u pojedinim delovina opštine, pokrenuta su i klizišta, prenosi Glas zapadne Srbije.

Saobraćaj je otežan, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Na deonici Drakčići – Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja.

Saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Gorušice na deonici Guča – Kaona, navedeno je na Tviter nalogu „Puteva Srbije“.

EVAKUACIJA U SIRČI Tako su se tokom noći i jutra u pomoravskom selu Sirča izlili bujični potoci, pa je oko stotinu domaćinstava potpuno pod vodom, kao i voćnjaci, bašte, plastenici i nekoliko desetina hektara plodnih oranica. – Bujice su napravile haos, nešto što ni najstariji meštani ne pamte. Za samo nekoliko sati zbog ogromne količine vode koja se sjurila sa obližnjeg Kotlenika gotovo je celo selo pod vodom. Šteta je sigurno velika, nezapamćena… – kaže Mladen Vasiljević, predsednik Mesne zajednice Sirča.

Zbog bujice i atmosferskih voda poplavljene se i kuće u prigradskim naseljima Kovači i Ribnica, u selima Oplanići, Popovići i jednom delu Adrana i Grdice.

Na jezeru Duboki potok došlo je do porasta vodostaja i obustavljen je saobraćaj na deonici puta Čačak – Kraljevo, a vozila se preusmeravaju na alternativni put preko Mrčajevaca.

Obilne padavine izazvale su probleme u Čačku, gornjem Dragačevu, Kraljevu i ivanjičkoj opštini, prenosi „Glas zapadne Srbije“.

U gornjem Dragačevu, u toku je evakuacija sela Viča, a moguće je, kako se navodi, proglašenje vanredne situacije.

Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona, saopšteno je iz JP „Putevi Srbije“.

Ceo tekst, foto i video možete videti OVDE

PRETHODNE VESTI

MILAN PETKOVIĆ -„22“